Zarówno żywność, jak i wszystkie produkty rolne importowane na Filipiny muszą spełniać obowiązujące w kraju przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywności i fitosanitarne. Oznacza to, że generalnie żaden produkt nie może zostać dopuszczony do rynku Filipin, o ile „…podejrzewa się, że może stwarzać zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego (pośrednio, lub bezpośrednio)”. Wszystkie produkty żywnościowe, rolne, jak i rośliny, wprowadzane na rynek filipiński muszą zostać poddane procedurom sprawdzającym je pod katem skażenia szkodnikami przydatności do użytku zgodnie z przeznaczeniem.
Na Filipinach istnieją dwie główne agencje, których zadaniem jest opracowywanie i wdrażanie standardów w zakresie bezpieczeństwa żywności na Filipinach: FDA, podległe Ministerstwu Zdrowia oraz Biuro ds. standardów w zakresie produktów rolnych i rybnych (Bureau of Agriculture and Fisheries Product Standards - BAFPS), podległe Departamentowi Rolnictwa.
Więcej informacji znajduje się w opracowaniu do pobrania.
Pliki do pobrania
Regulacje w imporcie żywności na Filipiny - ze zmianami od września 2014 r. docx | 75.17 KB |
Pobierz | |
Rules and Regulation on the licensing of food establishment pdf | 1.07 MB |
Pobierz | |
Revised rules and regulation governing of prepacked food product pdf | 674.16 KB |
Pobierz | |
Requirments for Category 1 Imported Products pdf | 258.88 KB |
Pobierz | |
Reqirments for Category 1 Locally Manufactured Products and Category 2 Imported Products pdf | 410.13 KB |
Pobierz |